جداسازی گلوتن

با گذشت زمان و شناخت هر چه بیشتر پروتئین‌ها و خواص و فواید آن‌ها، کاربردهای متفاوتی برای این دسته از ترکیبات غذایی یافت شده است. لذا استحصال و دستیابی به گلوتن با قابلیت مصرف در صنایع، رقابت سودآوری را در میان تولیدکنندگان ایجاد کرده است. در این راستا شرکت صنعت آفرین سامیار مفتخر به ساخت دستگاه جداسازی گلوتن با مکانیزم جدید و کارایی بالا برای اولین بار در کشور است.

گلوتن چیست؟

شناخت خواص و ویژگی‌های گلوتن، یکی از مستلزمات ایجاد خط تولید گلوتن است. بطوری که درصورت عدم شناخت کافی از خواص این ماده، امکان دستیابی به کیفیت مطلوب بطور قابل توجهی کاهش می‌یابد. گلوتن یکی از پروتئین‌های پرمصرف در صنعت غذایی جهان می‌باشد. این پروتئین در بافت بسیاری از غلات نظیر گندم و جو یافت می‌شود. در واقع گلوتن از دو پرتئین اصلی با نام‌های گلوتنین و گلیادین تشکیل شده است. هنگامی که گلوتن با آب مخلوط می‌شود شبکه چسبناکی توسط پروتئین‌های گلوتن ایجاد شده مانند چسب دارای استحکام خاصی است. این ویژگی سبب پُف کردن خمیر در پخت نان می‌شود.

ویژگی و خواص

کاربردهای گلوتن

کاربرد گلوتن

گلوتن در صنایع مختلف کاربردهای متفاوتی دارد. این ماده در غنی سازی آرد ماکارونی مورد استفاده قرار می‌گیرد. در تهیه فراورده‌های گوشتی نظیر سوسیس و کالباس نیز از گلوتن بعنوان تأمین کننده پروتئین طبیعی در صنایع غذایی استفاده می‌گردد. دستیابی به گلوتن مطلوب توسط دستگاه جداسازی گلوتن، سبب بوجود آمدن طیف گسترده‌ای از کاربردهای جدید برای گلوتن شده است. استفاده از گلوتن در تهیه آمینواسیدها و آدامس‌ها بعنوان ماده فعال

در صنعت تولید شربت و نوشابه بصورت خام یا با ایجاد تغییر در خلوص و کیفیت

تهیه مواد دارویی، باند و پارچه‌های نظافتی

صنعت چسب و کارتن سازی

استفاده در صنایع غذایی نظیر خمیر پیتزا جهت ایجاد حجم مناسب و تخلخل، پخت نان، سس‌های کچاپ، ساخت بستنی، سس سویا و …

از جمله کاربردهای گلوتن در صنایع مختلف بشری می‌باشد.

لزوم استفاده از دستگاه جداسازی

معضل اساسی واحد های تولید اتانول از آرد غلات، مخصوصا آرد گندم و جو، گلوتن موجود در خوراک ورودی است که معایب بسیاری از جمله مسدود کردن برج تقطیر و اورهال زودهنگام

مسدود کردن فیلتر های مورد استفاده

افزایش میزان BOD و COD پساب

گرفتگی مجرای لوله‌ها

کاهش عمر پمپ‌ها

ایجاد خطا در سنسورهای موجود

تولید بوی نامتعارف

ایجاد ناخالصی در محلول تخمیری

افزایش میزان هدر رفت اتانول

هدر رفت گلوتن با توجه به سودآوری آن و … است.

جداسازی گلوتن

برای حل این معضل شرکت سامیار دستگاه جداسازی گلوتن را به تولیدکنندگان پیشنهاد می دهد. این دستگاه علاوه بر حل معضلات ذکر شده، ارزش افزوده‌ی بسیار بالایی خواهد داشت. تولید گلوتن به ازای هر تن آرد یا گندم به طور میانگین حدود 100 کیلوگرم خواهد بود. قیمت این 100 کیلوگرم با توجه به شرایط گلوتن بین 1.500.000 تا 2.500.000 تومان خواهد بود.

* با افزودن این دستگاه به خط تولید، قیمت تمام شده اتانول بین 30 تا 40 درصد کاهش خواهد یافت.

دستگاه جداسازی گلوتن

 روند فرایند بدین گونه است که ابتداً آرد توسط آب به خمیر تبدیل می‌شود. پس از مراحل شستشوی متعدد، نشاسته بصورت محلول در آب در حالت سوسپانسیون از خمیر جدا شده و گلوتن غیر محلول بجا می‌ماند. در ادامه فرایند، گلوتن با روش‌های مناسب آبگیری و خشک شده و به صورت پودر به بازار ارائه می‌گردد. نشاسته نیز با توجه به فرایندهای مختلف می‌تواند خشک شده و به بازار ارائه شود و یا مطابق با فرایندها وارد چرخه‌ های فرایندی گردد.

 

گلوتن و نشاسته گندم با مخلوط کردن آرد و آب از آرد گندم جدا می شوند. به موجب اضافه کردن آب، مخلوط شکل خمیری به خود میگیرد و گلوتن هیدراته می‌شود. در ادامه خمیر شکل گرفته دومرتبه با آب مخلوط شده و به طور همزمان با اعمال برش روی خمیر توسط هم زدن یا اکستروژن، گلوتن منعقد شده و در ادامه نشاسته و گلوتن از یکدیگر جدا می‌شوند. نشاسته و گلوتن را می توان در یک دکانتر، یا با استفاده از هیدروسیکلون جدا کرد. این روش برای آرد گندم و همچنین برای آرد تصفیه شده قابل استفاده است.

 

اطلاعات فنی دستگاه

 

مدل

ظرفیت آرد (kg/h)

سایز خارجی (mm)

SGW250

250

2600*1000*1150

SGW500

500

3000*1200*1200

SGW750

750

3400*1400*1250

دستگاه جداسازی گلوتن

مزایای دستگاه جداسازی گلوتن

این دستگاه با مکانیزمی که دارد قادر به جداسازی پروتئین گلوتن از آرد گندم و جو می‌باشد. نیاز به فضای محدود و سهولت در عملکرد از ویژگی‌های بالقوه این دستگاه است. این دستگاه در عین داشتن راندمان بالا، مصرف انرژی کمی دارد و می‌تواند بصورت کاملا اتوماتیک و یا دستی عمل کند. استهلاک این دستگاه نیز کم بوده و نتیجتاً عمر مفید بیشتری خواهد داشت.

 

تاثیر گلوتن در بدن انسان و لزوم جداسازی گلوتن

گلوتن ممکن است به عنوان یک عامل مفید باعث رشد باکتری های مفید در بدن انسان شود. یک نمونه کربوهیدرات زیستی میتواند رشد باکتری های مضر را در روده افزایش دهد. این باکتری ها به طور معمول در روده انسان سالم یافت می شوند که فعالیت آنها میتواند باعث بیماری های گوارشی و سندرم روده تحریک پذیر شود.

 

یکی از معایب گلوتن این است که می تواند عوارض جانبی جدی در افراد خاص ایجاد کند. بدن افراد واکنش های متفاوتی به گلوتن نشان می‌دهند، به این ترتیب که گاهی بدن گلوتن را مضر تشخیص میدهد و باعث می‌شود سلول‌های ایمنی فرد بیش از حد واکنش نشان داده و به آن حمله کنند. اگر فردی بدون اگاهی از حساست بدن خود بیش از حد گلوتن مصرف کند، ممکن است باعث بروز التهاب و عوارض جانبی خفیف مانند (خستگی، نفخ، یبوست و اسهال) یا شدید (کاهش وزن ناخواسته، سوء تغذیه، آسیب روده) شود. به همین دلیل، در برخی محصولات جداسازی گلوتن امری ضروری می‌باشد.

 

بیماری سلیاک، بیماری است که در آن گلوتن باعث اختلال در فعالیت سیستم ایمنی می شود که به پوشش روده کوچک آسیب می رساند. با گذشت زمان این آسیب مانع از جذب مواد مغذی از غذا می شود. این بیماری یک اختلال خود ایمنی است. حسایست به گلوتن گندم  مانند سایر حسایست های غذایی، نتیجه اشتباه سیستم ایمنی گلوتن با برخی پروتئین های دیگر موجود در گندم به عنوان عامل بیماری زا، مانند ویروس یا باکتری است. سیستم ایمنی یک آنتی بادی برای پروتئین ایجاد می کند و ممکن است منجر به مشکلات گوارشی، تنفسی و سایر علائم شود. جداسازی گلوتن در برخی مواد غذایی از جهت حساسیت برخی افراد به این ماده اهمیت خاصی دارد.

 

شرکت صنعت آفرین سامیار با تکیه بر دانش متخصصان خود در راستای برطرف کردن نیازهای کشور و تولیدکنندگان محترم، درصدد ساخت دستگاه جداسازی گلوتن برآمده و آن را به مشتریان عزیز ارائه می‌نماید. برای اطلاعات بیشتر با ما در تماس باشید.

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟ آن را با دیگران به اشتراک بگذارید

اشتراک در فیس بوک
اشتراک در توییتر
اشتراک در لینکدین
اشتراک در تلگرام
اشتراک در واتساپ
ارسال از طربق ایمیل
ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.